Alles over het onderhoud van uw teak tafel

Heeft u een teak boomstamtafel gekocht? Dan wilt u deze natuurlijk zo lang mogelijk mooi houden. Het is daarom belangrijk om de teak tafel goed te onderhouden. Maar hoe doet u dat? En wat doet u wanneer erop geknoeid wordt? In deze blog leest u alles over het onderhouden van uw teak tafel!

Teak tafel voorbehandelen

Een teak eettafel of salontafel heeft natuurlijk veel te verduren. Er wordt aan gegeten, glazen met drinken staan erop. Dat betekent dat er natuurlijk ook wel eens wat op geknoeid wordt. Om te voorkomen dat dat een blijvende vlek wordt, kunt u de teak tafel van tevoren behandelen. Hier zijn verschillende producten voor. Vaak is het het best als u kiest voor een watergedragen impregneerolie die het hout beschermt tegen water, vetten en olie. Het is wel belangrijk om er rekening mee te houden dat de tafel iets donkerder van kleur wordt als u deze hiermee behandelt. Om te kijken of u dat niet stoort, kunt u het impregneermiddel eerst aanbrengen op een stuk van de tafel dat niet in het zicht is.  

Teak tafel niet voorbehandelen

Wanneer u de kleur van de teak tafel niet wil veranderen, kunt u er natuurlijk ook voor kiezen om de tafel niet voor te behandelen. Dit is een goede optie wanneer de tafel minder intensief gebruikt wordt. Echter, wanneer er dan iets geknoeid wordt, zal dit direct het hout intrekken en moet u er snel bij zijn. U moet de vloeistof dan zo snel mogelijk wegdeppen. Mocht u er niet op tijd bij zijn en de vloeistof heeft een blijvende vlek achtergelaten, dan kunt u er altijd voor kiezen om de vlek uit het hout te schuren. Dat kan in principe prima bij teak hout, maar is natuurlijk niet de fijnste optie. Ook kunt u met een licht vochtige doek of een speciale spons voor teak en een beetje groene zeep de vlekken verwijderen. Het is niet per se nodig om een teak tafel te behandelen omdat het een dikke, stevige en vettige houtsoort is die niet snel beschadigt.

Teak tafel schoonmaken en onderhouden

Of u er nu voor kiest om de tafel voor te behandelen of niet, de tafel moet wel goed onderhouden worden. Er zijn verschillende onderhoudsproducten verkrijgbaar die speciaal ontwikkeld zijn voor houten meubelen. Wanneer u eens in de twee maanden uw teak tafel hiermee behandelt, zal uw tafel er prachtig uit blijven zien. Verder hoeft u de teak tafel eigenlijk niet schoon te maken. Wanneer u eraan gaat eten is het wellicht wel handig om een tafelkleed te gebruiken, zo beschermt u de tafel goed en voorkomt u natuurlijk dat er vlekken op komen. Ook is het verstandig om altijd onderzetters voor uw glazen te gebruiken, om kringen op de tafel te voorkomen.

Neem een kijkje bij ons werkgebied